Institut Servantes

Institut Servantes

Pošaljite upit

Institut Servantes je institucija koju je španska Vlada osnovala 1991. godine u cilju promovisanja španskog jezika i širenja španske i kulture zemalja sa španskog govornog područja. Centralno sedište institucije nalazi se u Madridu i Alkali de Enares (Madrid), rodnom gradu pisca Migela de Servantesa. Institut Servantes je prisutan u celom svetu u više od 70 centara raspoređenih na pet kontinenata.

Naša institucija takođe se bavi:
- Organizacijom ispita DELE (Diploma španskog kao stranog jezika) kao i izdavanjem sertifikata i zvaničnih diploma za polaznike naših kurseva.
- Organizovanjem kurseva španskog jezika.
- Organizovanjem kurseva usavršavanja profesora španskog jezika.
- Pružanjem podrške hispanistima u njihovim aktivnostima.
- Stimulisanjem kulturnih aktivnosti i saradnjom sa drugim organizacijama.
- Radom Instituta Servantes rukovode predstavnici akademskog, kulturnog i književnog sveta Španije i Hispanske Amerike.

Institut Servantes u Beogradu zvanično je otvoren decembra 2004. godine, čime je proširio svoju delatnost u glavnom gradu nakon otvaranja Učionice Servantes aprila 2002. godine. Aktivnosti Instituta usmerene su ka promociji zajedničkog jezičkog i kulturnog nasleđa zemalja španskog govornog područja. Cilj Instituta je da se svojim kulturnim i akademskim aktivnostima, kao i ponudom fonda biblioteke “Hose Jero”, integriše u kulturni i društveni život Beograda i Srbije.

Institut Servantes u Beogradu nalazi se na odličnoj lokaciji, u pešačkoj zoni u centru grada, vrlo blizu drugih stranih kulturnih centara poput Francuskog kulturnog centra ili Gete instituta.

Zgrada Instituta Servantes je kulturno-istorijski spomenik Beograda.

Kulturne aktivnosti
Osim kurseva jezika, osnovni cilj Instituta Servantes jeste širenje španske i hispanoameričke kulture. U tu svrhu, pri organizaciji kulturnih aktivnosti Institut sarađuje sa brojnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima, kako iz Španije i Srbije, tako i iz drugih zemalja. Naš centar je stecište znamenitih ličnosti iz sveta hispanske kulture koji redovno učestvuju na predavanjima, debatama, seminarima posvećenim književnosti, lingvistici, nauci, istoriji, umetnosti, arhitekturi, itd. Program kulturnih aktivnosti Instituta Servantes obuhvata koncerte, izložbe, pozorišne i plesne predstave i filmske projekcije.

Kulturne aktivnosti u našoj zgradi održavaju se u Svečanoj sali i u galeriji. Program izložbi izrađuje se na godišnjem planu sa ciljem da obuhvati svu raznovrsnost umetničke i kulturne scene Španije i zemalja Hispanske Amerike, u pogledu formata i različitih tehnika umetničkog izražavanja: grafike, fotografije, skulpture, video umetnost, instalacije, itd.

10 Razloga za učenje španskog u Institutu Servantes
1. Zvanična institucija vlade Španije
Učenje španskog Institut Servantes u Beogradu je kulturni centar Vlade Španije.
Učenje španskog jezika u našem centru je prilika za otkrivanje i upoznavanje različitih kultura hispanskog sveta.

2. Profesori izvorni govornici
Svi profesori Instituta Servantes su izvorni govornici španskog jezika, specijalizovani predavači španskog kao stranog jezika koji uživaju u svom radu.

3. Veliki izbor termina
Institut Servantes nudi veliki izbor termina od ponedeljka do nedelje. Polaznici kurseva mogu sami da izaberu kurs u skladu sa svojim slobodnim vremenom.

4. Veliki izbor kurseva
Opšti kursevi španskog od četiri, tri i dva meseca. Specijalni kursevi konverzacije, gramatike, kulture, priprema DELE ispita i katalonskog.

5. Nove metode u nastavi i prijatan ambijent
Profesori koriste najsavremenije tehnologije i metode u nastavi u skladu sa normama Saveta Evrope. Primarni cilj je komunikacija na španskom jeziku od prvog dana nastave. Pored toga, Institut Servantes nudi prijatan ambijent sa mogućnošću korišćenja biblioteke. Sve učionice su opremljene najsavremenijom tehnologijom (virtuelne table, WiFI i Internet).

6. Diploma španskog kao stranog jezika (DELE)
DELE diplome su jedine zvanične, međunarodno priznate diplome španskog jezika. Ministarstvo obrazovanja Španije dodeljuje DELE diplome. U Institutu Servantes možeš da se pripremiš i polažeš ovaj ispit.

7. Pristup online kursu španskog - AVE
Svi polaznici opštih kurseva španskog jezika imaju besplatan pristup online kursu španskog jezika - AVE.

8. U samom centru grada
Institut Servantes nalazi se u samom centru grada, u pešačkoj zoni Knez Mihailove (ugao Knez Mihailove i Čika Ljubine)

9. Besplatno korišćenje biblioteke
Svi učenici imaju pravo na besplatnu člansku kartu biblioteke koja rapolaže sa bogatim fondom knjiga na španskom i na srpskom jeziku. Takođe, moguće je korišćenje CD, DVD izdanja kao i časopisa koje je teško pronaći na drugom mestu.

10. Kulturne aktivnosti
Polaznici kurseva imaju mogućnost prisustvovanja kulturnim aktivnostima koje se organizuju tokom cele godine. Zahvaljujući profesorima izvornim govornicima i kulturnim aktivnostima polaznici Instituta «žive» španski jezik tokom kursa.

Radno vreme
Administracija
:
Ponedeljak-utorak: 09:00-17:30
Sreda-četvrtak: 09.00-19.30
Petak: 09:00-14:30
Subota: 11:00-15:00 (7. i 14. novembar, 12. i 19. decembar)

Biblioteka:
Ponedeljak - četvrtak: 11:00-19:00
Petak i subota: 11:00-15:00

Galerija:
Ponedeljak - petak: 10:00-22:00
Subota i nedelja: 10:00-21:00

  • Statistika:
  • Datum upisa: 27.10.2015
  • Datum ažuriranja: