Turistička organizacija opštine Ivanjica

Turistička organizacija opštine Ivanjica

Pošaljite upit

Teritorija opštine IVANJICA se nalazi na jugozapadu Srbije i obuhvata deo Starovlaško - raške visije pod nazivom "Moravički kraj". Varoš nastaje daleke 1833 godine po nalogu kneza Miloša i osniva je kapetan Sima Jaković.
Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug. Inače, Ivanjica leži na obali reke Moravice koja izvire na planini Goliji, i nalazi se na nadmorskoj visini od 468.m.

ZNAMENITOSTI

Hadži Prodanova pećina - Ivanjica
Hadži-Prodanova pećina je dobila ime po Karadjordjevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove. Nalazi se u dolini Rašćanske reke, (pa je zbog toga zovu i "Rašćanska pećina"- raniji naziv "Šljepaja"), udaljena 7 kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini oko 600 metara.
Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata.
Hadži-Prodanova pećina ulazi u malobrojna višeslojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja.
Hadži-Prodanova pećina predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta.

Crkva "Sv. Car Konstantin i Carica Jelena" - Ivanjica
Nalazi se u centru Ivanjice. Podignuta je 1836 godine, tri godine posle formiranja varošice. Jedini je objekat iz tog doba u Ivanjici.

Kameni most na reci Moravici
Za posetioce Ivanjice od posebnog interesa je kameni most na Javorsko – Dragačevskom putu. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Gradili su ga italijanski majstori 1906. godine od velikih kamenih blokova. Još uvek se koristi za saobraćaj i prelazak pešaka.

Električna centrala na Moravici
Sagradjena je 1911 godine. Predstavlja petu hidrocentralu u zemlji. Snaga joj je 240 KS. Još uvek je u funkciji (osvetljava gradski park), ali je pretvorena u muzej.

Spomenik Djeneralu Draži Mihailoviću(1893-1946)
Nalazi se u centru grada, podignut je aprila 2003. godine u znak pažnje legendarnom vođi Ravnogorskog pokreta u II svetskom ratu (đeneralu i komandantu jugoslovenske Kraljevske vojske u otadžbini). Pored spomenika je dom (Čičin dom) koji prerasta u Ravnogorsku biblioteku i muzej Ravnogorskog pokreta.

Spomenik Revolucije
Lociran je u samom centru Ivanjice. Delo je poznatog likovnog stvaraoca i revolucionara Đorđa Andrejevića - Kuna. Spomenik je u stvari mozaik veličine 5x2,4 m, i prikazuje ustanak, borbu i pobedu protiv okupatora.

Palibrčki grob
Crkva Lazarica – nalazi se na brdu iznad Ivanjice na 780 m nadmorske visine, 4 km od grada. Prema predanju na ovom mestu je sahranjen Boško Jugović.

Manastir Kovilje
Hram se nalazi u selu Smiljevac, na 25 km jugozapadno od Ivanjice. Izgrađen je u steni pored reke. Ime potiče od istoimenog sela podno planine Javor. Manastirski kompleks čine dve crkve. Prva je posvećena Sv. Arhanđelima Mihailu i Gavrilu, a druga Sv. Nikoli. Crkva posvećena Sv. Arhanđelima smeštena je u pećinskom delu stene. To je jednobrodna građevina sa oltarskom apsidom. Crkva je veoma stara i smatra se da je izgrađena u XII veku.

Manastir Pridvorica
Nalazi se u Pridvorici, 28 km jugoistočno od Ivanjice. Po arhitektonskim karakteristikama tipičan je predstavnik srednjovekovne raške škole. Pominje se u Nemanjinoj povelji, što znači da je veoma stara.

Rimski most - Kumanica
U selu Kumanica na 16-tom km jugozapadno od Ivanjice u pravcu prema planini Golija u blizini stare zapuštene vodenice–potočare, nalazi se stari kameni most preko reke Moravice. Reka Moravica je u stvari Zapadna Morava u svom gornjem toku kroz Ivanjicu i više prema Goliji i nastaje od dva izvora.
Nemoguće je utvrditi ko je i kada podigao ovaj most u selu Kumanici. Ali je nesumnjivo to vešto tvorena i lepa građevina, neobilno vitkih i skladnih linija. Pripada tipu lepših turskih mostova.
Sa svih strana okružen je zelenilom , koje ga prosto stapa sa prirodom, tako da ne deluje kao nametnuta građevina, sastavni je deo pejzaža.

Spomenik Majoru Iliću na Javoru
U prvom oslobodilačkom (Javorskom) ratu 1876. godine srpska vojska nije imala mnogo uspeha. Porazna je bila Kalipoljska bitka 24 juna 1876 godine. U drugim bitkama vođenim u avgustu srpska vojska uspela je da zaustavi turska napredovanja. U tim borbama posebno se istakao major Mihailo Ilić koji je predvodio Moravičane, i slavno poginuo 24. avgusta 1876. godine. O tom događaju govori spomenik majoru Iliću podignut 1907. godine. Udaljen je od Ivanjice 36 km i nalazi se na Javoru, na brdu iznad bivše carinarnice, na mestu gde je bila granica sa turskom carevinom.

TURISTIČKA INFRASTRUKTURA

Turistička organizacija opštine Ivanjica je privela kraju realizaciju projekta koji je vezan za poboljšanje turističke infrastrukture u Kušićima kod Ivanjice, a odnosi se na "Uređenje trim staze" i "Rekonstrukciju sportskog terena".

MANIFESTACIJE

Sabor lovaca, Smotra narodnog stvaralaštva "Zvuci Golije, Javora i Mučnja", Moto susret - Ivanjica, Festival izvorne srpske pesme, Festival dečijih folklora ”Svetlost na brežuljku”, Javorski sabor dvojničara i starih muzičkih instrumenata, Nušićijada...

Za ostale informacije o Ivanjici posetite sajt:
www.ivatourism.org

  • Statistika:
  • Datum upisa: 30.01.2012
  • Datum ažuriranja: