Opština Blace

Opština Blace

Pošaljite upit

GEOGRAFSKI POLOŽAJ
Po površini Blace je manja kopaonička opština (306 km²), u kojoj se nalazi 40 naselja. Smeštena je u Topličkoj kotlini, na istočnim obroncima Kopaonika i jugozapadnim obroncima Jastrebca, zahvatajući severozapadni deo Topličkog basena koji je Jankovom klisurom spojen sa dolinom Rasine, odnosno Kruševačkim basenom.
Iako ima periferan infrastrukturni karakter u odnosu na glavne magistralne koridore, Blace čini raskrsnicu puteva prema Kosovu i Metohiji, Kopaoniku, Kruševcu i Prokuplju, što predstavlja povoljan tranzitni položaj.
Samo Blace smešteno je pored reke Blatašnice na oko 12 km uzvodno od njenog uliva u Rasinu. Na nadmorskim visinama od 380-430 mnm (srednja visina 395 mnm), Blace leži na vododelnici slivova reka Rasine i Toplice.
Teritorija opštine Blace se graniči sa severa teritorijom opštine Kruševac, sa istoka opštinom Prokuplje, sa juga Kuršumlijom i sa zapada opštinom Brus.

ISTORIJA
Na osnovu predanja, ali pre svega materijalnih dokaza, može se pretpostaviti da je ovaj kraj u prošlosti imao značajnu ulogu, a sasvim sigurno bogatu i burnu istoriju.
Polazeći u boj na Kosovo Knez Lazar morao je proći kroz Jankovu klisuru, a zatim preko područja Blaca prema Kuršumliji i Podujevu. Jankova klisura je i dobila ime prema Sibinjanin Janku, proslavljenog i u našim narodnim pesmama.
Oslobođenjem Toplice od Turaka (1878) oslobođeno je i područje sadašnje opštine Blace. U vremenu od 1880. do 1885. godine osnovana su i nastanjena sva sela koja danas postoje u opštani Blace. Mnoga od njih zadržala su imena koja su imala i za vreme Turaka (Alabana, Međuhana, Šiljomana, Pretežana, Draguša i dr.), a neka su naselja dobila imena, verovatno, po starim naseljima doseljenika. Najveći broj stanovnika doseljen je s Kopaonika (područje opština Brus, Aleksandrovac i Kuršumlija), iz okoline Kosovske Mitrovice (Ibarska dolina), iz Sandžaka, Sjenice, a delimično iz okoline današnjeg Vlasinskog jezera i drugih krajeva Srbije.

OBRAZOVNE USTANOVE
PREDŠKOLSKA USTANOVA „NAŠA RADOST“
Adresa: Braće Vuksanović br. 20
Kontakt telefon: 027/371-268.
Mejl adresa: [email protected]

OSNOVNA ŠKOLA „STOJAN NOVAKOVIĆ“
Adresa: Vuka Karadžića bb
Kontakt telefon: 027/371-717
Faks: 027/370-010
Mejl adresa: [email protected]
Veb adresa: www.osblace.edu.rs/

SREDNjA ŠKOLA BLACE
Adresa: Kralja Petra I br. 68
Tel/faks: 027/371-533, 371-315
Mejl adresa: [email protected], [email protected]

VISOKA POSLOVNA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA
Adresa: Kralja Petra I 70
Kontakt telefon: 027/371-377, 371-756
Faks: 027/373-849
Mejl adresa: [email protected]
Veb adresa: www.vpskp.edu.rs

KULTURA
KULTURNI CENTAR "DRAINAC"
Nosilac kulturnih i umetničkih manifestacija u opštini Blace je Kulturni centar "Drainac", čiji je osnivač Skupština opštine Blace.
Kontakt:
Kralja Petra I br 70.
18420, Blace
+381 27 371 709
www.kcdrainac.com
[email protected]

MANIFESTACIJE

Tradicionalna manifestacija sportsko turističkog karaktera „Džipijada“ - Jastreb(l)ački susreti timova terenaca, u organizaciji Sportsko turističko trgovinskog centra „Nirvana“ i Opštine Blace.
Likovna kolonija “Blace” prvi put organizovana je 2005. godine i ima status stalnog kulturnog dešavanja na nivou Opštine Blace.
Hajka na vuka
Svake godine, poslednje subote januara meseca, Lovačko udruženje „Blace“ organizuje „Hajku na vuka“, u kojoj učešće uzme blizu 800 lovaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva.
Dani šljive
Najznačajnija manifestacija, ne samo opštine Blace, već i ovog dela Srbije, svakako su „Dani šljive“.
Rukometni TV turnir
Poseban značaj u popularizaciji i promociji sportskih i turističkih potencijala opštine Blace, ima tradicionalni Međunarodni rukometni TV turnir.
Međunarodni uskršnji festival folklora je manifestacija koju organizuje Kulturni centar „Drainac“ iz Blaca.
Drainčevi književni susreti već decenijama se održavaju u čast velikom pesniku i boemu Radojku Jovanoviću, poznatom pod pseudonimom Rade Drainac.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 19.02.2016
  • Datum ažuriranja: