S.O.K. d.o.o.

S.O.K. d.o.o.

  • Adresa:
  • Mirka Lukovica 2
  • 36000, Kraljevo
  • Telefon:
  • +381 63 683 093
  • Website:
  • www.sokdoo.com
Pošaljite upit

Zašto solarna energija? Zato što je isplativo!!!

Kad je reč o alternativnim izvorima energije, svi tvrde da su potrebni i korisni. Međutim, osvrnete li se okolo, praktične dokaze nećete naći nigde. Na krovovima nema kolektora, nema fotonaponskih panela a jos su ređe vetrenjače. Izgovor da bogatima nije teško štedeti pada u vodu, jer solarni termosifonski komplet koji prepolovljuje izdatke za grejanje vode košta 650 eur (priznaćete malo skuplje nego klasičan bojler). No, za razliku od klasičnog bojlera koji se nikad stvarno ne isplati, jer dok ne dotraje potroši mnogostruko više na električnu energiju, solarni se sistem amortizuju za dve do četiri godine a potom ostvaruju čistu uštedu. Struja koju trošimo je sve skuplja, no ni prstom nismo makli da smanjimo zavisnost. A sunce kojeg imamo u izobilju može grejanjem kolektora na krovu bitno smanjiti račune. U čemu je onda problem? Solarni termosifonski komplet je sistem za koji možemo reći: “ugradi i zaboravi”. Reč je o integrisanom sistemu - vakumski kolektor i rezervoar tople vode koji rade termosifonski, bez pumpe i struje.

Termosifonski sistem za pripremu sanitarne tople vode koristi delovanje gravitacije i finu ali primetnu razliku gustine (i relativne mase) između hladne i tople tečnosti. Pritom se zagrejana tečnost podiže a ohlađena spušta. Uredjaj radi sam po sebi, bez pumpe i složenih upravljačkih sklopova pa ne zahteva nikakvo dodatno održavanje. No, uslov je da rezervoar tople vode postavljen iznad kolektora. Ova zamisao omogućuje potpuno nezavistan i bešuman rad sistema, bez ikakvog strujnog priključka. Ipak, svakodnevna priprema sanitarne tople vode i nužan komfor u svim vremenskim uslovima zahteva nekoliko dodatnih elemenata koji ne umanjuju učinak i ekonomičnost osnovne zamisli. Pouzdanost ovog modela proverena je na ostrvima Skadarskog jezera gde vodu zagrevaju i ako nema električne mreže niti isplativog ogreva. Kompaktan se uređaj lako postavlja na krov ili na tlo, a priključna instalacija ne zahteva previše mudrosti. Zatreba li vam više tople vode, prvom kompletu možete priključiti drugi, treći... (kao na slici iznad u manastiru Ostrog)

Kompaktno i pouzdano

Isporučuje se kao instalacijski kit - sa svim priborom za brzo postavljanje. Postavlja se na poseban metalni stalak koji mu osigurava nužan nagib (45°) za bolju izloženost suncu. Valja znati da se optimalni učinak postiže kad sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na kolektor - što je u praksi teško postići. Naime, sunce preko dana putuje nebom od istočnog do zapadnog horizonta pa kolektor treba postaviti u najmanje nepovoljan položaj. Obično se usmerava prema jugu ili u smeru jug-jugozapad kako bi najviše toplote prikupio popodne, pre večernjeg tuširanja. Osim toga, zimi je sunce nisko a leti visoko nad južnim horizontom pa je konačni nagib kompromisni izbor.
Rezervoar tople vode je izrađen su od nerđajućeg čelika (SUS304-2B). Spoljašnji plašt je izrađen od aluminijuma preko koga se nalazi folija. Rezervoar je toplotno izolovan ubrizganom poliuretanskom penom koja potpuno ispunjava prostor (52.2mm) ispod spoljnog zaštitnog plašta čime su gubici toplote svedeni na minimum. Za vreme oblačnog vremena rezervoar ima ugrađen i elektrogrejač (1.5kW) koji vam obezbeđuje potpunu autonomnost u korišćenju (nije vam potreban nijedan drugi bojler u kući). Na ulazu hladne potrošne vode u rezervoar postavljen je nepovratni ventil.

Kako sistem radi?

Kolektor se sastoji od vakumskih cevi koje su jednim svojim krajem zaronjene u sam rezervoar. Na ovaj način voda koja se nalazi u rezervoaru se nalazi i u vakumskim cevima. Zagrejanoj vodi u vakumskoj cevi se neznatno smanjuje gustina pa se u cevima podiže prema rezervoaru. Pri prolazu kroz gornji deo rezervoara toplota se prenosi na gornje slojeve vode. Pritom se hladnija voda sa dna rezervoara, koja ima veću gustinu, ponovo spušta u vakumsku cev. Stoga solarni bojler mora biti iznad kolektora, jer to je nužan preduslov za termosifonski rad sistema - bez dodatnih pumpi, struje i pomoćnih sklopova.

Kolika je temperatura zagrejane vode?

Podizanjenje i spuštanje vode traje sve dok se voda u bojleru ne zagreje na istu temperaturu koju ima voda u cevima kolektorskog apsorbera. Kako u tom trenutku nestaje razlika izmedju vruce vode u vakumskim cevima i vruce vode u rezervoaru prekida se prenos toplote. Time je izbrisana i ona neznatna ali bitna razlika gustine i mase između zagrejanog i ohlađenog medija - i kruženje se zaustavlja.
Dakako, kolektor i dalje upija sunčevu toplotu pa bi, teorijski, temperatura vode u solarnom bojleru mogla premašiti kritičnu granicu od 100°C ali kako je ovo otvoren sistem to i ne predstavlja problem. No, pri svakodnevnoj upotrebi sistema i uz učestalo trošenje zagrejane vode ovakve su situacije izuzetno retke.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 28.02.2014
  • Datum ažuriranja: