Sportsko Turistički centar Bajina Bašta

Sportsko Turistički centar Bajina Bašta

  • Adresa:
  • Kneza Milana Obrenovića 34/2
  • 31250, Bajina Bašta
  • Telefon:
  • +381 31 865 370
    +381 31 865 900
  • Website:
  • https://taradrina.com
Pošaljite upit

Sportsko turistički centar „Bajina-Bašta“ je ustanova Skupštine opštine Bajina-Bašta, osnovana za kompletiranje, održavanje i eksploataciju Sportsko – rekreativnog centra u Bajinoj-Bašti, gradske plaže na Drini, plaže na veštačkom jezeru HE „Bajina Bašta“ i izvršavanje poslova turističke organizacije Opštine.
Sportsko turistički centar osnovan je sa zadatkom stvaranja uslova za povratak turizma na pozicije vodeće i najperspektivnije privredne grane u opštini Bajina-Bašta.

Prirodne atrakcije
1) Vidikovci na Tari: Banjska stena (Kozja stene), Bilješka stena, Borovo brdo
2) Reka Vrelo
3) Pančićeva Omorika
4) Lađevac
5) Rezervat prirode Crveni potok
6) Mrki medved i divokoza

Manifestacije
Drinska regata, Drinska regata za osobe sa invaliditetom, Dani Mladice, Serbian off road challenge, Dani Rače ukraj Drine.

Planina Tara
1) Kaluđerske bare
Područje Kaluđerskih Bara obuhvata plato Tare koji leži na oko nešto više od 1000 m nadmorske visine, sa očuvanom prirodom u kojoj je izražena lepota pejzaža, etnografske vrednosti i potencijali za organizovanje sportsko-rekreativnih aktivnosti. Ovaj deo Tare predstavlja turističko rekreativnu-celinu koja obuhvata smeštajne kapacitete sa pratećim sadržajima kao i veliki broj površina namenjenih za sport i rekreaciju. Na Kaluđerskim Barama se nalazi „sve što Tara ima“, drugačije rečeno Kaluđerske Bare su Tara u malom. Subplaninske klimatske karakteristike sa toplim letima, bez većih vrućina i hladnim zimama, ali bez izrazitijih mrazeva odlikuju Kaluđerske Bare. Veliko prostranstvo zauzimaju šume sastavljene uglavnom od četinara i nešto malo lišćara. Šumske pejzaže smenjuju prostrani pašnjaci i livade koji su u letnjem periodu prepuni cveća različitih boja i opojnog mirisa. Pejzažne atrakcije dosežu do prelepih panorama sa veličanstvenim pogledima ka impresivnim prirodnim lepotama. Ovaj predeo je bogat i egzotičnim i raznolikim životinjskim svetom.
2) Mitrovac
Mitrovac je jedna od najvećih visoravni Tare. Nalazi se na oko 1080 m nadmorske visine i karakterišu ga hladne zime i jeseni koje su toplije od proleća. Prosečna debljina snežnog pokrivača je oko 1 m i ima ga 100 dana godišnje. Leti su prosečne temperature 16,6 stepeni. Ovde će Vas dočekati obilje prirode i čistog vazduha. Aktivni doživljaj prirode…
Na Mitrovcu je izgrađeno veliko beogradsko Dečije odmaralište u kome, pored centralnog objekta, postoji još šest paviljona u obliku šatora, čiji je ukupni kapacitet oko 600 mališana. U okviru odmarališta postoje i svi uslovi da se uz odmor i oporavak, odvija i rekreatinvna nastava. U zimskom periodu rade i dva ski lifta.
Posebnu atrakciju ovog dela Tare čine svakako jezero Zaovine i vidikovac Kozja stena, sa koga puca veličanstven pogled na kanjon Drine i jezero Perućac.
3) Predov krst
Predov Krst obuhvta deo kanjona Dervente, Rastište, odnosno celo područje krajnjeg dela Nacionalnog parka ograničeno tokom reke Drine, kao i Brusnicu. Na Predov Krst se stiže od Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta, a moguć je pristup i od Mitrovca. Ovaj lokalitet se nalazi na nadmorskoj visini od 1075 m. Veći deo Predovog Krsta je u prvoj zoni zaštite i predstavlja srce Nacionalnog parka Tara. Idealno mesto za beg u izvornu prirodu, za one koji žele višednevno uživanje u bogatstvu prirode sa maksimalnom privatnošću. Na predovom krstu su smešteni planinarska kuća i lovački dom pogodni za smeštaj i boravak ljubitelaj prirode.

Aktivnosti
- Planinarenje, jahanje, splavarenje, biciklizam, plovidba kanjonom...
Avanturistički turizam uključuje putovanja koja za putnika predstavljaju lični izazov, a čiji je glavni cilj istraživanje novih doživljaja uz određeni rizik ili kontrolisani nivo opasnosti. Ova putovanja se izvode u prirodnom ili ‘egzotičnom’ ambijentu.
U zavisnosti od rizika koji uključuje, avanturistički turizam može imati razne modelitete od soft do hard varijante. Što je avanturistička komponenta ‘teža’, veći je i nivo fizičkog izazova, percepiranog rizika i elementa opasnosti.
Neki od pojmova koji opisuju avanturistički turizam su: uzbuđenje, adrenalin, strah, izazov, ekspedicija, rizik, stimulacija, osvajanje, uspeh…

Ako Vas je ovo zainteresovalo posetite naš sajt www.tara-bajinabasta.com ili još bolje posetite Taru i Bajinu Baštu i UŽIVAJTE...

  • Statistika:
  • Datum upisa: 10.02.2012
  • Datum ažuriranja: