prethodna
Sportsko rekreativni klub Šampion
Sportsko rekreativni klub Šampion

Vojvođanski savez za svestilski aikido i samoodbranu

Vojvođanski savez za svestilski aikido i samoodbranu

Vojvođanski savez za svestilski aikido i samoodbranu

  • Adresa:
  • Dositeja Obradovića 36
  • 21468, Despotovo
  • Telefon:
  • +381 21 759 142
    +381 63 33 22
Pošaljite upit

Kineska civilizacija kao jedna od najstarijih i najvecih kultura u istoriji sveta dominirala je dalekim istokom ostavljajuci neizbrisive tragove u kulturama ostalih dalekoistocnih naroda.

Dakle istok je od Kine dobio gotovo sve:filozofiju,umetnost,zanate i naravno borilacke vestine.Nastale su i usavrsavale se u Kini,sirile i prenosile dalekoistocnim zemljama,da bi tokom vremena poprimile osobenosti i uticaje lokalnih borilackih sistema pretvarajuci se tako u nove borilacke vestine.Kinesko nacionalno rvanje staro je koliko i kineska civilizacija pa je poznavaoci istorijata borilackih vestina smatraju pra-vestinom iz koje su nastale sve ostale vestine,pre svih dziu-dzica i druge.Izvorni Aikido je moderna borilacka vestina nastala u 20. veku.Osnovao ju je Morihej Ujesiba (1883 - 1969) tako sto je sistematizovao i unapredio tehnike raznih istocnjackih borilackih vestina,koje je ucio kao mladic.

Smatra se da je izvorni Aikido nastao 1925 godine.
Vojvodjanski savez za svestilski Aikido i samoodbranu osnovan je u septembru 2002.god. da bi ujedinio sve stilove Aikidoa,sve u cilju usavrsavanja i unapredjenja ove predivne borilacke vestine.

Opredeljenje za Svestilski Aikido i samoodbranu

Zelja svih nas u savezu je da se on konstituise kao multistilska asocijacija.To znaci da ce savez omoguciti pojedincima,klubovima i drugim asocijacijama da dobiju status pridruzenog clana i ako vezbaju po drugim programima i stilovima.Njihovo clanstvo bice od obostrane koristi jer ce razmenom iskustava i znanja savez imati uvid u funkcionasanje razlicitih stilova,a pridruzeni clanovi ce moci da ucestvuju u svim aktivnostima saveza pre svega na seminarima i eventualnim takmicenjima.

1. Da bi neki vezbac,grupa ili asocijacija mogli da postanu pridruzeni clanovi saveza moraju da imaju minimalne podudarnosti koje razlicite stilove aikidoa i kompletne samoodbrane cine srodnim.

2. Savez ce se prema drugim stilovima i asocijacijama odnositi po principu reciprociteta,odnosno priznace one stilove i asocijacije koje se budu sa uvazavanjem i tolerancijom odnosili prema savezu,a nece priznati one cija opredeljenja ne odgovaraju medjunarodno prihvacenim standardima.

3. Savez se nece mesati u politiku izdavanja pojaseva pridruzenih klubova ili asocijacija sve dok ta politika bude u skladu sa opste prihvacenim standardima.Savez ce pridruzenom clanu oduzeti taj status u koliko ovaj narusava ugled saveza,nepostuje odluke saveza ili ne izvrsava obaveze prema savezu koje su propisane opstim i posebnim aktima saveza.

- Ciljevi treniranja -

Aikido se vezba jer: cini telo jakim,pomaze postizanju harmonije duha i tela,moze se upotrebiti u samoodbrani,interesantan je i kao rekreacija i kao zabava.

Dakle njegova primena je univerzalna

- Japanska terminologija -

Otvorenost i opredeljenost saveza ogleda se i u priznavanju terminoloskih razlika i modifikacija.Nema aikido asocijacija ili stila koji ne koristi japansku terminologiju. Tako i japanski naziv za tehnike opstaju kao zastitni znak svih borilackih vestina,pa i aikidoa.

Dok vecina stilova i asocijacija upotrebljava iste ili slicne izraze kao i u tradicionalnom dzudou,aikidou i karateu postoje i oni jos tradicionalniji kod kojih se nailazi na mnogo izraza nepoznatih nijednom dzudisti,karatisti ili aikidoki. Na srecu ovakvi ekstremi su retki pa je moguce unificirati recnik borilackih vestina uz minimalna odstupanja od klasicnog budo recnika.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 24.02.2014
  • Datum ažuriranja: 26.01.2018