Fitnes centar Perfect Line

Fitnes centar Perfect Line

Pošaljite upit

Fitnes i teretana

Svakako da jednom modernom čoveku ili ženi nije prevashodni cilj da nauči da uradi premet, špagu, da pretrči maraton, ili da iz benča podigne neverovatnu težinu. Mi samo želimo da se osećamo dobro u svom telu.
Cilj savremenog fitnesa je da se pomoću rekreativnog vežbanja, ali i drugih fitnes proizvoda, postigne dobro psihofizičko, estetsko i funkcionalno stanje organizma.

Fitnes nije samo sportska disciplina u kojoj se putem specifične pripreme postižu vrhunski rezultati u estetskim i motoričkim karakteristikama takmičara, već i čitav pokret stvaranja zdravog stila života. Savremeni čovek želi da se oseća dobro, da dobro izgleda i da bude zdrav. U principu razume da je fizička aktivnost put da bi taj cilj ostvario. Ali kada želi da pronađe pravu aktivnost za sebe, postaje zbunjen mnogim ponudama u vidu različitih termina koje ne razume. Danas postoji ogroman broj metoda koji nas vode ka tom cilju. U okviru fitnes usluga možemo izabrati personalne ili grupne programe vežbanja, ali i neke vidove samostalnog vežbanja.

Do zdravlja holistički
Kao odgovor na savremeni način života pun stresa, ali možda i kao odgovor na preterivanje u sportu, fitnesu i samo fizički pristup telu, pojavio se novi pravac u fitnesu iz pokreta zvanog – velnes (wellness). Velnes je holistički pristup zdravlju, stil i način življenja. To je proces stalnog poboljšanja psihičkog, fizičkog, duhovnog i duševnog zdravlja. Celovito zdravlje se postiže svesnim delovanjem na područjima telesne aktivnosti, zdrave ishrane, duhovnih aktivnosti, opuštanja, lepote kao i u kvalitetnom saživotu s prirodom i drugim ljudima. Današnji velnes centri sadrže slične programe kao fitnes centri, s tim što se posebno obraća pažnja na ugodnost objekta, zdravstvene kontrole, „body and mind“ tehnike i dodatne sadržaje SPA programa. Kod nas ovaj izraz se još uvek nije skroz odomaćio pa se i dalje piše izvorno u engleskom obliku. Cilj velnesa je da se čovek oseća dobro, a osećaće se dobro kad je fit, tj. kad redovno lagano vežba, ali i kada nađe vremena za druge stvari koje voli i kada ume adekvatno da se bori sa stresom, problemima, svojim emocijama i mislima.
Da bismo bili fit, razvijamo izdržljivost, snagu, gipkost i koordinaciju.

Aerobnu izdržljivost ne vežbamo, jer se spremamo da trčimo za životinjom u lovu, niti da pretrčimo razdaljinu od kuće do posla kako bismo uštedeli benzin, već najčešće zato, jer želimo da skinemo masne naslage. Tada se opredeljujemo za kardio-programe - kontinuirani napor srednjeg inteziteta u vidu trčanja, vožnje bicikla, časova aerobika, tae boa i sl. Dobro je to što kardio napor u isto vreme i jedna od najboljih investicija za zdravlje.

Snagu savremeni čovek ne razvija, jer želi lakše da podiže džakove kamenja, ili nameštaj po kući, već uglavnom zato što želi da spreči deformitete i promeni oblik svoga tela – što najpre može učiniti jačanjem mišića koje prouzrokuje manji, ili veći rast mišićne mase. Vežbe podizanja tereta (u teretani sa tegovima, rekvizitima, ili na spravama), ili različite vežbe podizanja svoga tela tj opterećenjem samo svojom telesnom masom (pilates, pauer joga (power yoga), vežbe oblikovanja...) će nam u tome pomoći.

Gipkost nam ne treba da bismo stavili nogu iza glave, već da bismo se oslobodili tenzije i sprečili povrede i loše držanje. Gipkost je u mnogome povezana sa psihičkim stanjem organizma i u tom cilju vežbamo jogu, strečing, pilates, ”body and mind” programe uz laganiju muziku.

Koordinacija kao kraljica svih sposobnosti danas nam nije potrebna da bismo konačno ulovili veliku životinju, pobedili u bitci sa starinskim oružjem, ali ni zato da bismo savladali koreografiju iz snova, već zato da bi nas telo slušalo i zato da bismo se u svome telu zaista osećali kao kod kuće. Zbog toga se trudimo da što raznovrsnije vežbamo.

Duhovni razvoj i rad na sebi neophodni su kako bismo uspeli da živimo u miru sa svojim mislima, željama, emocijama i svakodnevnim problemima. Da bismo to postigli moramo preusmeriti pažnju na naš unutrašnji svet, koji će, ako ga zapostavimo, svom svojom silinom pokazati neispravnost takvog življenja i preplaviti naše misli unutrašnjim impulsima i emocijama koje više ne razumemo. Joga, meditacija, ali i druge savremene ”body and mind” discipline, tehnike samospoznaje, tehnike disanja i jačanje volje su fantastični način da se unapredimo u i duhovnom smislu i konačno osetimo ispunjeno i ostvareno, što nikada nećemo postići samo spoljašnjim stvarima i ispunjavanjem materijalnih i fizičkih želja.

Perfect Line Gold
Stjepana Ljubiše 6, Zvezdara, 060 73 73 328
u blizini Vukovog spomenika i T.C. Zira.


Perfect Line Karaburma
Husinskih Rudara 7b, Palilula, Karaburma, 060 31 10 170
u blizini stare okretnice autobusa.


Perfect Line Višnjička Banja
Stojana Stoleta Aranđelovića 3, Palilula, 060 31 10 180
Višnjička Banja, 50m od Slanačkog puta.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 27.01.2016
  • Datum ažuriranja: