Opština Koceljeva

Opština Koceljeva

  • Adresa:
  • Nemanjina 74
  • 15220, Koceljeva
  • Telefon:
  • +381 15 556 355
    +381 15 556 144
    +381 15 556 264
    +381 15 556 527
    +381 15 556 314
  • Website:
  • www.koceljeva.gov.rs
Pošaljite upit

Opština Koceljeva se nalazi u plodnoj Tamnavskoj ravnici u severozapadnom delu Centralne Srbije. Okružena je Kolubarskim basenom na istoku, Mačvom i Pocerinom na zapadu, Sremom na severu, planinskim pobrđem Vlašića i valjevske Podgorine na jugu. Obuhvata južni deo Posavotamnave koja za razliku od drugih geografskih celina nije jasno geografski definisana. U administrativnom pogledu pripada Mačvanskom okrugu u čijem sastavu su još opštine Bogatić, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac i Vladimirci.

Opština Koceljeva ima izuzetno povoljne uslove za razvoj seoskog turizma. Pre svega to su očuvana priroda, blaga klima, čist vazduh, nezagađene reke, bogatu floru i faunu.
Boravak u prirodi pruža gostima mogućnost za šetnje, rekreaciju, izlete u prirodi, lov i ribolov, branje gljiva, šumskih plodova i lekovitog bilja. Gosti se mogu rekreativno uključiti u obavljanje poljoprivrednih radova.
Prirodne lepote i bogatstvo kulturnog nasleđa posebno su obogaćeni gostoljubljivošću lokalnog stanovništva,koje svakog gosta prima kao prijatelja i iznosi pred njega bogatu trpezu
zdrave prirodne hrane.
Koceljeva je smeštena u dolini Tamnave, na prosečnoj nadmorskoj visini na oko 200 metara, udaljena 80 km od Beograda, i 100 km od Novog Sada.
U promo cenu od 850 dinara na bazi punog pansiona, uračunat je prevoz od Beograda i nazad, korišćenje bazena u Koceljevi, učlanjenje u biblioteku i polisa osiguranja života za vreme boravka.
Gostima se nudi besplatno gostovanje u lovačkim društvima i mogućnost besplatnog korišćenja dozvola za pecanje na ovom terenu, besplatno organizovanje izleta u manastir Kaona, posete vašarima...

Centar za kulturu ,,Janko Veselinović“ Koceljeva jeste jedina institucionalna ustanova kulture na teritoriji opštine Koceljeva. Nalazi se u centru grada Koceljeve, u ulici Nemanjinoj br. 70.
Ovu ustanovu kulture čine tri segmenta njene delatnosti: organizaciono-kulturna; muzejska; i bibliotečka delatnost, sa osam zaposlenih radnika.

Za odvijanje svake od navedenih delatnosti obezbeđeni su posebni arhitektonski objekti u zavisnosti od specifičnosti date delatnosti koja se u njemu obavlja.

Današnji Centar za kulturu potiče jos od daleke 1933. godine. Naime, te godine je (5. avgusta), u Koceljevi zvanično osnovano Kulturno-prosvetno društvo ,,Zanatlija”, koje je sa velikom uspehom radilo sve do pocetka II Svetskog rata, kada zbog objektivnih okolnosti prestaje sa radom, da bi 1955. godine, Društvo ponovo počelo sa radom kroz osnivanje svoje ,,čitaonice” smeštene u tadašnju tzv. ,,Malu školu“ iz 1880 godine i tzv. ,,Staru školu“ iz 1901. godine.
Iz ove ,,čitaonice“ je 1962. godine nastao ,,Radnički univerzitet Koceljevo” smesten u ova dva objekta, a delaovao je kao ustanova ,,za svestrano, permanentno obrazovanje, vaspitanje i kulturno uzdizanje radnih ljudi i građana”

1973. godine Radnički univerzitet Koceljevo menja svoje ime u: Narodni univerzitet ,,Janko Veselinović” Koceljeva sa osnovnim delatnostima: kulturno-obrazovnom, bibliotečkom i sa ,,Zavičajnom zbirkom muzejske građe”. Narodnom univerzitetu dodeljen je tada i novoizgrađeni Dom kulture u Koceljevi.

Narodni univerzitet Koceljeva je, u okviru svoje muzejske delatnosti, 1990. godine formirao svoju Zavičajnu zbirku u saradnji sa Narodnim muzejom iz Šapca, koji je i tada bio teritorijalno nadlezan za područje opštine Koceljeva.

Iste, 1990. godine, Narodni univerzitet Koceljevo, menja svoj naziv u: Centar za kulturu i obrazovanje ,,Janko Veselinović” Koceljeva, sa osnovnim delatnostima: kulturno-obrazovnom, bibliotečkom, muzejskom, i delatnostima ostalih usluga. Svoje novo ime Centar je dobio po čuvenom srpskom književniku koji je dugo godina službovao i pisao u Svileuvi i Koceljevi, pa čak i jedno kratko vreme bio i predsednik opštine Koceljeva.

1997. godine, Centar za kulturu i obrazovanje Koceljeva, menja svoj naziv u: Biblioteka ,,Janko Veselinović” Koceljeva, (kako se i danas zove), sa osnovnim delatnostima: bibliotečkom, novinsko-izdavačkom, izdavačkom, muzeji–galerije i zbirke, scensko-muzickom, i ostalim kulturno-umetnickim delatnostima, zatim, delatnostima iznajmljivanja filmova i video kaseta, prikazivanjem filmova, i radio stanica, dok su joj dopunske delatnosti: obrazovna, izdavanje poslovnog prostora i organizacija rada diskoteka.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 25.03.2016
  • Datum ažuriranja: