Ambasada Belorusije

Ambasada Belorusije

  • Adresa:
  • Deligradska 13
  • 11000, Beograd
  • Telefon:
  • +381 11 361 69 38
    +381 11 361 68 36
  • Website:
  • serbia.mfa.gov.by/ru
Pošaljite upit

Izdavanje viza

Način izdavanja viza za odlazak u Republiku Belorusiju


Ulazak u Republiku Belorusiju i izlazak iz Republike Belorusije stranih državljanja dozvoljen je na osnovu važećih pasoša ili dokumenata koja ih zamenjuju, uz vize, ako nije određen drugačiji način odgovarajućim sporazumima Republike Belorusije sa stranim državama.

Za izdavanje viza za ulazak u Republiku Belorusiju naplaćuju se konzularne dažbine u skladu sa Cenovnikom (tarifama) konzularnih dažbina Republike Belorusije. S cenovnikom (tarifama) konzularnih dažbina Ambasade Republike Belorusije u Republici Srbiji i načinom plaćanja konzularnih dažbina možete se ovde upoznati.

Strani državljani koji ulaze u Republiku Belorusiju dužni su da poštuju zakone Republike Belorusije koji regulišu pitanja boravka stranih državljana na njenoj teritoriji. Pitanja boravka i tranzitnog prelaska stranih državljana preko teritorije Republike Belorusije regulišu Propisi boravka stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Belorusiji utvrđeni Odlukom Vlade Republike Belorusije od 9. jula 2010. godine br. 1030 i Propisima tranzitnog prolaska (tranzita) stranih državljana i lica bez državljanstva preko teritorije Republike Belorusije, utvrđeni Odlukom Vlade Republike Belorusije od 19. januara 2006. godine br. 63.

Dobijanje vize za ulazak u Republiku Belorusiju

Za dobijanje vize za ulazak u Republiku Belorusije strani državljani podnose u diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Belorusije sledeća dokumenta:
- popunjen i vlastoručno potpisan formular za izdavanje vize (obrazac formulara u Adobe PDF)
- 1 fotografiju(dimenzija 35x45 mm)
- original pasoša čija važnost ne ističe 90 dana pre datuma isteka važnosti vize
- pozivno pismo ili neki drugi dokument koji potvrđujeilj posete (niže sledi detaljnija informacija);
- potvrda o uplati konzularnih dažbina

Tranzitna viza

Za dobijanje tranzitne vize potebno je da onaj ko traži vizu poseduje vizu zemlje u koju ide preko teritorije Republike Belorusije. Ako viza za odlazak u treću zemlju nije potrebna, uzimaju se u obzir drugi dokazi za nužnost tranzita preko teritorije Republike Belorusije. Jednokratna tranzitna viza daje pravo na jednokratni prelazak preko teritorije Republike Belorusije u jednom pravcu i važi 48 sati od trenutka ulaska u zemlju.

  • Statistika:
  • Datum upisa: 29.05.2009
  • Datum ažuriranja: